2011. március 25., péntek

Tavaszodik

Végre előbújt a nap és a sár is kicsit mérséklődött a természetben.Több reggelen is sikerült kijutnom fotózni,a város melleti Deli-dűlő nevezetű helyre.
2011.03.07.
Nem terveztem komolyabb fotózást,inkább csak kiszellőztetni szerettem volna a fejem.Kicsit elfeledni a dolgos hétköznapokat.A letarolt kukoricaföldön egy öt fős őzcsaládot vettem észre,amint lassan csipegettek a földről.Feléjük indultam,de közben sikerült egy másik kis csapatot megriasztanom.Néha egész láthatatlanok ezek az állatok ezen a dombos területen...
A fotózás közben,egy rendkívül barátságtalan növénnyel is sikerült megismerkednem.Szerbtövisnek hívják,a termése pedig sokkal ragaszkodóbb,mint a Bogáncsé.Kézzel elég kellemetlen eltávolítani a ruhából,a tüskéi nagyon hegyesek és könnyen belefúródnak az ember ujjába.Emellett még mérgező is,bár kinézete és szúróssága miatt,szerintem kevesen próbálják megenni.
Kellemes meleg volt,így felültem pihenni egy dombtetőre.A nap elé úszó felhők egész érdekes fényeket biztosítottak a legelésző őzeknek.


 
2011.03.13.
Már félúton sikerült egy őzcsaládot meglesnem,amint a dombon legelésztek,a hajnali szürkületben.
A napkelte már a mezőn ért és egy másik őzcsaládot igyekeztem megközelíteni.Korábban több,mint ötven őzet is láttam egybeverődve ezen a területen,most csak őket láttam.A szélirányra gondosan ügyelve,egyre közelebb lopóztam hozzájuk.Ahogy a nap magasabbra kúszott,erős párolgás kezdődött,ami eléggé megnehezítette a fókuszálást.Már nem is sok kellett volna az igazán közeli képekhez....
 ...mikor hirtelen előkerült a többi őz is,amint a dombok takarásából felém rohannak.Nem értettem a dolgot,míg észre nem vettem egy össze-vissza rohangáló kutyát,aki felverte a sziesztázó csapatokat és felém terelte őket.Izgalmas pillanatok voltak ezek mindenki számára.Olyan 30-40 méterre torpantak meg tőlem és tanácstalanul nézegettek engem és a távolodó kutyát felváltva.Rengeteg képet sikerült róluk lőnöm,bár a felszálló pára sok képnél teljes életlenséget okozott.
Az őzeknek gyanús voltam és ahogy a kutya eltűnt,úgy ők is visszatértek a kedvenc sziesztázó helyükre.Lassan én is elhagytam a területet.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek az őzfotóid, különösen az utolsó három!

    VálaszTörlés
  2. Jenő,köszönöm a látogatásod és a hozzászólásaid!Még elég kezdőnek érzem magam ezen a területen,de remélem sikerül majd fejlődnöm.Örülök,hogy tetszenek a képek.

    VálaszTörlés