2011. június 30., csütörtök

Újabb napkelte.

2011.06.28.
Nem hagyott nyugodni, hogy előző nap egy őzet sem láttam, így újra a megszokott időpontban vágtam neki a határnak. Egyébként is, a napkelték közelebb állnak a szívemhez, mint a napnyugta.
Még félúton sem jártam a biciklimmel, mikor egy bak ugrott be előlem a kertekbe. Jól kezdődött a nap. A kedvenc helyemhez közeledve, egy gida és az anyja keresztezte az utam. Még túl sötét volt fotózni, pár pillanat volt csak a jelenet, de jó volt látni, hogy a gidákkal már bátrabban mozognak a suták.
A napraforgóföld széléhez, egy furcsa szerkezetet vontató traktorral együtt érkeztem. Csak tippem volt, hogy mit is fog csinálni, de bíztam benne, hogy a zajjal majd felém tereli a búzában megbúvó őzeket.
Gyorsan elhelyezkedtem és vártam a napkeltét. Unaloműzésben, a növényzet és egy nagyokat kiáltó kakas volt a segítségemre.
Néha, egy-egy nyúl szaladt keresztül a keskeny, aratott földterületen, de esély sem volt megközelítésükre. Az eseménytelen várakozásban az ellenfényt próbáltam minél jobban kihasználni, bár nem sok téma akadt.
A szőlők felé indultam, de a távoli sorokban forgolódó traktor nem sok jót ígért. Még a gyümölcsfáknál tartottam, mikor felbukkant a törött agancsú bak, akivel már korábban is találkoztam. Messze is volt és teljes erőből vágtatott a tarlón, így most használható képen nem sikerült megörökíteni. Egy fiatalabb bakkal viszont nagyobb szerencsém volt. Már kifelé tartottam a sorokból, mikor keresztezte az utam és a meglepetés ellenére, az elugrása pillanatát sikerült elkapnom.
Visszatérve a kiindulóhelyemre, kiderült, hogy jól tippeltem. Körbálákat hagyott maga mögött a traktor. Még 10 perce sem távozott a gép, de az egyik bálát már egy egerészölyv használta leshelynek. Kár, hogy ennyire érzékeny madarak, még az első bála takarásába sem tudtam behúzódni, már is elrepült.
Hazafele úton, még összefutottam az egyik gazdával, aki már messziről újságolta, hogy két gidát is rejteget egy suta a szőlősorok közt. Remélem, őket is sikerül majd képeken bemutatni.



7 megjegyzés:

  1. Nagyonjó!
    Már a kiruccanás miatt is érdemes kimenni, a képek csak a ráadást jelentik!:)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű a pipacsos képed a sejtelmes fényeivel.
    Grat!

    VálaszTörlés
  3. Nem győzöm nézni ezeket a napkeltés, ellenfényes fotóidat, puha, de ragyogó fényeivel! Remélem nem haragszol, hogy például a mostani pipacsosat is elraktároztam magamnak, hogy mindig megnézhessem.
    (Mindig megjelölöm őket egy P betűvel, hogy ne használhassam föl, mint saját fotómat!)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy tetszenek a képek, Jenő!

    VálaszTörlés
  5. Remek fotók, a felső három különösen megfogott :)

    VálaszTörlés
  6. Az ellenfényes pipacs fotó nagyon szuper!
    Szépek a fények és a semleges "bézs" környezet jól kiemeli a piros virágokat. Én sajna idén lemaradtam a pipacsokról valahogy - magam sem tudom miért. Mostanra meg itt már eltüntek. Egy-egy van elvétve de már azok sem szépek :( Na majd jövőre ... :) Üdv!

    VálaszTörlés