2011. május 11., szerda

Lemaradva....

2011.05.05.
A délutáni fotóköri megbeszélés előtt - gondoltam - kiszellőztetem kicsit a fejem. Így délben nekivágtam a határnak. A repcetáblát keresztülszelő traktornyom, enyhe kanyarokkal csalogatott, a már vállig érő virágok közé. Meseszerű élmény egy ilyen táblában nyakig merülni a sárga növényzetbe.Képeken viszont, nagyon nehéz visszaadni ezt a rengeteg sárgát. Sehogy sem sikerült a fényképezőgépnek beállítani a valósághű színeket, így maradt a kicsit alacsonyabb nézőpont..
Lepkéken, méhecskéken kívül, nem láttam mozgást a repcében, így kifelé vettem az irányt. Már látszott a keréknyom vége, mikor egy őz bukkant fel, pont a tábla szélén. Mire "lőtávolba" értem, az őz már sehol. A repcéből kiérve láttam meg újra, a patak menti fasor felé tartott, meg-meg állva, csipegetve, nézelődve.
Még nagyrészt a téli bundáját viselte, gondolom, egy fiatalabb suta lehetett. Mikor beért a fák közé, én tovább indultam. A pár órás sétámat, egy-egy felröppenő réce, fácán és az egerészölyvek hangos vijjogása színesítette. Fotók nélkül szaladtak a percek. Ideje elindulnom, ha időben oda akarok érni az összejövetelre - gondoltam.magamban.
Ekkor bukkant fel egy bak az egyik domb tetején, feledtetve minden korábbi tervemet, programomat. Pár száz méterre lehetett és mintha a föld alól bukkant volna elő. Hosszas kúszás során sikerült egyre közelebb kerülnöm hozzá, mikor, eltűnt a szemem elől. Két tábla közti, másfél méter széles, vetetlen sávban folytattam a cserkelést, abban az irányban, ahol utoljára láttam. Hamar elfogyott ez a könnyen járható földsáv, újra a vetésben gázoltam, már állva, hátha így könnyebben észre veszem a prédám. Nehéz volt belőni az irányt, mindenhol csak a zöld növényzet hullámzott a szélben, sehol egy jó tájékozódási pont. Amikor, olyan 10-15 méterre felbukkantak az agancsok a fűből, egyből megálltam. Ilyen közel még sosem voltam őzhöz. Kis irányváltás és további közeledés után, talán már 10 méter sem lehetett kettőnk közt.
Mindent előre elterveztem : fotó az agancsokról, a hangra az őz kinéz, zoom visszatekerése-fókuszálás, lesz egy remek portrém a bakról. Talán két másodperc sem kell a két kattintás közt.
Két lassú, mély lélegzet után, teljesen megszűnt a keresőn kívüli világ és eltompultak a távoli zajok. A harmadik lélegzetet félig bent tartva nyomtam meg a gombot.
Az Olympus viszonylag csendes tükör- és zárszerkezete, most mintha jóval hangosabb lett volna, mint szokott. A zoom visszaforgatása közben feltűnt a fej a keresőben, élesíteni már nem volt elég időm. Nem kaptam egy másodpercet sem. Egy elmosódott, barna őztest került a második képre. A kattogásokra ketten pattantak fel a fűből, egy suta is feküdt pár méterre a baktól. Nem szaladtak nagyon messzire, így vigasztalásként, még engedtek pár képet készíteni magukról.

Pár percig sétálgattak előttem, aztán eltűntek egy domb mögött. Ők már jóval előrébb tartottak a vedlésben, mint a korábban látott suta, gyönyörű színük volt.
Kellemesen elfáradva és hatalmas élménnyel gazdagodva indultam haza, megint lemaradva a fotóköri gyűlésről, amit ezúttal nem bántam.





12 megjegyzés:

  1. Ég a pofám...nem tudtam hogy blogolsz!:)
    De pótolom a lemaradást ígérem!:)

    VálaszTörlés
  2. Köszi,hogy benéztél,Gabesz!
    Nem reklámoztam,ez egy titkos blog :)

    VálaszTörlés
  3. Megint szép őzfotókat találtam legújabb bejegyzésedben, és nagyon tetszett a kezdő kép a repcevirágok és az ég ragyogó komplementer színeivel!

    VálaszTörlés
  4. Szia Péter, Most találtam rá a blogodra, nagyon tetszik a fotósorozat az őzekről és lebilincselő a leírás! (Korábban én is Olympus-t használtam de aztán váltottam.) Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm,hogy benéztetek és írtatok!

    VálaszTörlés
  6. Sebi nagyon pazar fotókat készítettél! Hozod a tőled megszokott színvonalat! Folytasd szívesen nézem majd a " nagyvadas lövéseidet" :)

    VálaszTörlés
  7. Nagyon jó az agancsos kép. Még ha egy picit kinézett volna és a szeme is a képen lenne...
    Na de ne legyünk telhetetlenek. Meg kell, hogy maradjon terv legközelebbre is.=)
    Nagy élmény mikor az ember ilyen közel kerülhet jószágokhoz.

    VálaszTörlés
  8. Köszi, hogy benéztél, Attila!
    De még mekkora élmény! Percekig azt sem tudtam, mit csináljak. Ott vagyok, de most mi legyen. Aztán szőttem egy tervet, ami balul sült el :D Tanúság levonva, már csak a következő alkalomra várok.

    VálaszTörlés
  9. Mindig nézem a bloggod. Meg máshol is a képeid...
    A nem sikerült tervekkel az a jó, ha lehet ilyet mondani, hogy ösztökéli az embert a legközelebbre.
    A természetfotózásba ez a szép, hogy mindig van legközelebb. Na csak így tovább.

    VálaszTörlés
  10. Hangulatos leírás. Vadfotótól első nekifutásra furcsák a kemény fények, de több remek kép is van közte (4,5,6)

    VálaszTörlés
  11. Sokszor én is bánom a kemény fényeket, de nem mindig sikerül jó időben kijutnom. Örülök, hogy benéztél!

    VálaszTörlés